Wat focussen mij brengt

In deze stormachtige tijd is het uiterst belangrijk om goed verankerd te zijn in je lichaam. Dat is wat focussen mij brengt.

Waar ik vroeger met alle winden mee waaide, kan ik nu steeds beter mijn aandacht bij mezelf houden. Als een schip dat het anker heeft laten zakken naar de zeebodem. Het deint nog mee op de golven, soms zachtjes, soms woest. Maar het is er niet meer stuurloos aan overgeleverd.

En dat voelt stevig en fijn. Avontuurlijk ook! Als één grote reis, een verrassende leerweg. Hoe meer ik oefen, hoe meer ik kan navigeren op deze eindeloze oceaan van leven. Hoe vervullend kan dat zijn!
Ik durf ook steeds dieper te duiken, steeds langer onder water te blijven, om te kijken naar wat daar allemaal beweegt en leeft. En het lukt me langzaam maar zeker beter om er contact mee te maken. Met de vriendelijke en mooie kant van die onderwater-wereld, maar ook met de donkere, spannende kant.

Ik heb ontdekt dat als ik de juiste afstand vind en de juiste benadering, ook datgene waar ik bang voor was bij nadere beschouwing niet eng of vijandig blijkt. Sterker nog, het is in wezen een kwaliteit die bij me hoort. Iets dat, eenmaal ontdekt, maar al te graag mee naar de oppervlakte wil, terug naar het licht.


Het is fijn om een methode te kennen waarmee ik op onderzoek uit kan gaan in mijn eigen binnenwereld. Zonder dat er iets geforceerd hoeft te worden. Zonder dat er iets veroordeelt wordt. Een methode die erop gericht is om precies aan te sluiten bij wat er speelt in mij.

Dat is Focussen. Ik raak er maar niet op uitgekeken. Het wordt alleen maar mooier, passender, meer eigen. En zo weeft deze manier van zijn-met-wat-er-is zich door alle aspecten van het leven. Het verrijkt het dagelijkse, maar ook draagt het bij aan de ontwikkeling van mijn verbinding met de essentie van het leven. Het ondersteunt mijn pad van (zelf-)liefde en licht.

Natuurlijk is er dan niets dat ik liever de wereld in breng dan dit. Ik geloof dat iedereen er baat bij heeft om te leren focussen. Het zou een basisvak op school mogen zijn.