Wat is Focusing?

Focusing is de bodem waarop al het andere kan floreren.

saskiakimman.nl-: focusing wat is het

Focusing is een methode die in de jaren 70 ontdekt en ontwikkeld werd door Eugene Gendlin, een Amerikaanse filosoof en psychotherapeut.

Deze methode wijst je de weg om met je aandacht naar binnen te gaan en je open te stellen voor wat je lichaam je wil vertellen over hoe het werkelijk met je gaat. Voorbij wat je kunt bedenken.

In je binnenwereld speelt zich vaak meer af dan waar je je in de eerste instantie bewust van bent. Deze diepere laag maakt zich kenbaar via je lijf. Bijvoorbeeld via een druk op je hart of het gevoel dat je keel dicht gesnoerd wordt. Iets dat pas echt duidelijk wordt als je de tijd neemt om er met aandacht bij te zijn.

Dit ‘iets’ noemen we in focusjargon een feltsense. Het is ‘iets’ dat je niet kunt bedenken. Je kunt het verder verkennen door je af te stemmen op je lichaam, en de taal van je lijf te leren verstaan.

De methode Focusing helpt je erbij. Het leert je de juiste aandacht te ontwikkelen om jezelf van binnen te benaderen en te begrijpen.

Het vraagt zachtheid, geduld en benieuwdheid naar jezelf om een band op te bouwen met deze diepere laag van bewustzijn. Maar al doende zul je merken dat het je juist ook veel tijd en energie oplevert.


Focusing helpt je afstemmen op jouw kern, je authentieke zelf.  Het helpt je voelen wat je werkelijk wil, en wat daar voor nodig is.


Wat blokkeert jouw levensstroom?
  Dat kunnen oude overtuigingen zijn, of weggestopte ervaringen of emoties, veroordelende denkpatronen of zelfkritiek.
Of overprikkeling, versnippering, afleiding en keuzestress.

We leven in een tijd van onrust en verandering. Dat maakt het er niet makkelijk op om het contact met jezelf te behouden. 
Toch is juist het contact met jezelf, je anker in deze uitdagende tijd. Je innerlijk kompas.

Hoe dat zich aandient is voor iedereen anders. Iedereen is uniek, en heeft een eigen weg te gaan, eigen dromen en kwaliteiten. Dat vind ik juist het mooie van focussen… het sluit naadloos aan bij jouw unieke eigenheid. En bij wat jij te doen hebt in je leven, op dit moment. Je ontdekt stap voor stap jouw eigen koers. Jouw authentieke bijdrage aan het geheel.